Ekonomi

Orta ve Batı Karadeniz’den Trabzon balığı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bu sezon avlanmanın az olması nedeniyle Samsun ve Sinop’un yanı sıra Orta ve Batı Karadeniz kıyı şeridindeki illerden de Trabzon Balık Hali’ne toplu olarak balık gelmektedir. Balık tezgahları güçlü çeşitliliğiyle dikkat çekerken, 16 çeşit balığın bulunduğu tezgahlarda en değerli balıklar olarak mezgit, sargan ve lüfer satılıyor.

Trabzon’un Moloz bölgesindeki balık tezgahlarının zengin çeşitliliği vatandaşların yüzünü güldürüyor. 16 çeşit balığın satıldığı tezgahlarda vatandaşlar en çok hamsiye ilgi gösteriyor. Samsun’da geçtiğimiz günlerde yakalanan hamsinin 50 TL’den satışa sunulduğu tezgahlarda sargan ve zinekop 100 TL’den satılıyor. 1 Eylül’den itibaren balıkçılar denize açıldıklarında tezgâhlardaki yerini kaybetmeyen istavrit 70-75 TL’den, mezgit ise büyüklüğüne göre 50-100 TL’den satışa sunuluyor.

10 yıldır balıkçılıkla uğraşan Ali Kahvecioğlu, kentteki balıkların Samsun’dan geldiğini belirterek, “Doğu Karadeniz’de balık yok. Balık Samsun’dan geliyor. Hamsi yavaş yavaş kendini kesiyor. Ama Allah nasip etmiş.” Bol veriliyor. Fiyatlar yüksek. Balıkçılar yüksek fiyatları mazottan alıyor. Yüksek fiyat sargan ve mezgitte. Mezgitin kilosu 100 lira. Hamsi 50-60 TL’nin ortasında satılıyor” dedi.

Geçen seneye göre bu senenin bol ve bereketli geçtiğini belirten Mehmetcan Örseloğlu, “Tezgahlardaki balık resitali hüzünlü değil. Biraz hamsi gelip gidiyor. Geçen seneye nazaran bu sene bol ve bereketli. 16 Tezgâhlarda balık çeşitleri satılıyor.Fiyatlar balığın büyüklüğüne göre değişiyor.Fiyatlar çok yüksek değil.Fiyatlar 30-50 TL arasında dalgalanıyor.Vatandaş iri hamsiyi ucuzlamasını bekliyor.Ancak mazot fiyatlarının yüksek olması ve denizlerdeki balık kıtlığı nedeniyle vatandaşlara fiyatlar yüksek geliyor.Üstelik hamsi sadece Türkiye’de satılmıyor.Yakalanan balıklar için “Sürenin bitmesine yaklaşık 2,5 ay kaldı. Vatandaşlar bu dönemde en iyi hamsiyi alıp dolabına koysun. Zaman bitiyor. Sargan şu anda kıt olduğu için 100 TL civarında satılıyor. 10 gün önce 50-60 TL ortasında satıldı. Bu yıl dönemin açıldığı günden beri. istavrit asla kesilmezdi. Bol ve bereketli dönemin gözdesi istavrit oldu.” – TRABZON

haber-toroslar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu