Ekonomi

Erdoğan: Ülkemizin risk primindeki düşüş devam ediyor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında saat 15.20 sıralarında Beştepe’de toplandı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

2023 yılı turizm açısından tarihimizin en olumlu dönemiydi. Turizm gelirimiz 54 milyar 315 milyon dolara çıktı. Ziyaretçi sayısı 57 milyon kişiye ulaştı. Muhalefetin ve faşist zihniyetin olumsuz karalamalarına rağmen turizmde tarihi başarılara imza attık.

Türkiye, dünyayı etkileyen olumsuzluklara rağmen hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir.

İhracatta yakaladığımız ivmeyi Ocak ayında da sürdürdük. Ocak ayı ihracatımız 20 milyar dolara ulaştı. Böylece tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat fiyatına ulaştık. Bugün Türkiye’de işsizlik oranı Aralık 2023’te bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,8’e geriledi. Uluslararası piyasalarda ve piyasalarda Türkiye ekonomisine olan güvenin artmasından memnuniyet duyuyoruz. Risk primindeki düşüş sürüyor.

Önümüzdeki dönemde ekonomik programımızın başta enflasyon olmak üzere diğer alanlardaki olumlu yansımalarını da net bir şekilde göreceğiz.

İnsanlı uzay görevimizi başarıyla tamamladık. Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği seçkin pilotlardan Alper Gezeravcı, uluslararası uzay istasyonundaki görevini ve bilimsel deneylerini tamamladıktan sonra ülkemize döndü. Onu da kabul ettik. Önümüzdeki aylarda ikinci astronotumuzu yörünge altı uçuş için uzaya göndereceğiz.

“Savunma sanayinde hızla ilerleyeceğiz”

Her biri farklı emek ve başarı örneği olan birçok savunma sanayi ürününü Deniz Kuvvetlerimize teslim etmenin heyecanını yaşadık. Envanterimize aldığımız gemi ve silah sistemlerinin donanmamıza hayırlı olmasını diliyor, projelerde emeği geçenleri tebrik ediyorum. ABD’den gelen F-16 talebinin olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz. İnşallah Türk savunma sanayisi bundan sonra daha hızlı ilerleyecektir.

“Depremden zarar gören yerlerde inşaat çalışmaları hızla devam ediyor.”

Kahramanmaraş depremi 11 ilimizi ve 14 milyon insanımızı doğrudan etkiledi. Depremlerde kaybettiğimiz 53 bini aşkın şehidimizi rahmetle anıyorum. Depremin 1. yıl dönümünde yapımı tamamlanan evlerin teslimi ve depremzedelerimizin acısını paylaşmak için bölgedeydik. Depremden zarar gören tüm il, ilçe ve köylerde inşaat çalışmaları aralıksız devam ediyor. Depremden etkilenen kardeşlerimizi bir an önce güvenli, huzurlu ve güvenli evlerine kavuşturmak için gece gündüz koşuyoruz. 5 ilde kura ile hak sahiplerine teslim ettiğimiz ev ve köy evi sayısı 31 binin üzerinde. 75 bin konutu 2 ayda teslim edeceğiz. Her ay 15-20 bin civarında evi ve köy evini hak sahipleri ile buluşturacağız. Böylece inşaatı tamamlama sözümüzü büyük ölçüde yerine getirmiş olacağız. Hedefimiz yıl sonuna kadar 200 bin konutu vatandaşlarımıza teslim etmek. Daha sonra bu sayıyı hızla 390 bine çıkaracağız. Biz devlet olarak sadece deprem bölgesinde ev ve konut inşa etmiyoruz. Depremde yıkılan şehirlerimizin ana meydan, cadde, altyapı ve üstyapı işlerini de gerçekleştiriyoruz. Deprem bölgesinde istihdamı ve üretimi canlandıracak, şehirlerimizin ekonomisini güçlendirecek projeleri devreye alıyoruz. Yerleşim ve İstihdam temasıyla gerçekleştirdiğimiz deprem bölgeleri şehirlerimizi savunma sanayi merkezlerine dönüştüreceğimiz bölgelerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu