Ekonomi

Ekonomide rakamlar pozitife döndü: Borsa 7 bine ulaştı, CDS hızla düşüyor

Merkez Bankası (TCMB), yılın birincisi ve üçüncüsü olan Lider Hafize Gaye Erkan’ın 2023 Enflasyon Raporu’nda. şişirme yüzde 22,3 olan iddiasını yüzde 58’e çıkardı. Ekonomistler, yeni dönemin ilk enflasyon raporunu ‘daha gerçekçi’ olarak değerlendirdi. Akabinde dün gece Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atandı. Osman Cevdet Akçay, Hatice KarahanVe fatih karahan görevlendirilmiş. Ekonomistler ve piyasa profesyonelleri, tecrübeleriyle tanınan 3 ismi de oldukça olumlu karşıladı. Piyasa bu sürpriz atamalardan memnun görünüyor. Türkiye’nin CD’lerBorsa hız kesmeden yükselişini sürdürüyor.

borsa istanbul7.000 puana göre

Haftayı maliyet avantajıyla tamamlamaya hazırlanan Borsa İstanbul, böylece 6 haftadır aralıksız yükselerek yılın en güçlü çıkışını yapıyor. BIST 100 endeksi bugünkü süreçlerde tarihi zirvesini 6.992 puana taşıyarak 7.000 puana bir adım daha yaklaştı. Endeks 13,18 saatlik prestij ile %1,67 artışla 6.971 puanda süreç gördü.

bankacılık endeksi güçlü yükselişini sürdürürken; şu anda yüzde 4,75 artışla 6.322 puanda bulunuyor. Endeksteki yükselişte banka kârlarının beklenenden yüksek çıkması ve TCMB’nin yaptığı olumlu atamalar ile yabancı girişlerdeki olası artış etkili oldu.

BİST 100 endeksinde teknik olarak 7000 ve 7100 seviyeleri direnç, 6800 ve 6700 puanları ise takviye konumunda bulunuyor.

USD/TLılımlı yükseliş var

Dolar kuru dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 26,93 TL seviyesindeyken, haftanın son işlem gününde 26,9870 TL ile en yüksek seviyesini gördü. Ilımlı yükselişini sürdüren döviz kuru, 13,18 itibarıyla yüzde 0,19 artışla 26.9530 TL’de işlem gördü.

Avro/TL Öte yandan gün içinde 29.6380 TL’den işlem görürken ilerleyen dakikalarda yüzde 0,12 artışla 29.5879 TL’de bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dün ekonomik zayıflamaya vurgu yapmasıyla avro dolarParite düşüş eğilimini sürdürürken, Euro/TL baskı altında kalmaya devam ediyor.

Türkiye’nin CDS’si 400 puan sınırında

Türkiye’nin borç ödeme gücünü gösteren risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takasındaki (CDS) düşüş sürüyor. Bu gerilemede yeni ekonomi yönetimi ve verdiği mesajlar etkili oldu. Türkiye’nin risk primi 12:56 itibariyle yüzde 4,02 azalarak 405 baz puan oldu. CDS, dünkü son işleminde 422 baz puan hareket etti.

Böylece Türkiye’nin CDS’si 400 baz puanın sonuna kadar geri çekilirken; Düşüş son iki günde 30 baz puanı aştı.

Kudret Ayyıldır: “Çizilen olumluluklarla yabancı girişleri artabilir”

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele noktasında kademeli faiz artırım stratejisi ve ardından yılsonu enflasyon beklentilerinin rasyonel revizyonu, piyasalara niyet açısından değerli açıklamalar yapıyor. Seçim sonrası yüzde 27’den 30’lara yaklaşan yabancı yatırımcıların faiz artışı bu değişimin en canlı örneği.

Merkez Bankası Liderinin değişmesinin ardından önümüzdeki dönemde üyeler için faiz kararlarında değişiklik olup olmayacağı sorusuna yanıt ararken, Resmi Gazete’de 3 genel başkan yardımcısının değiştiği haberi geldi. Mevcut borsaya dahil olan isimlerin piyasa dinamikleri açısından bilinçli olması ve mevcut enflasyon ve çabanın güçlü yeni üyelerle konsolide edilmesi beklentisi, yabancı taraftaki girişin önümüzdeki dönemde de devam etmesini sağlayabilir.

Yılbaşından bu yana getirileri düşük olan borsamız, özellikle kur hareketleri gibi değerli kalemlerde yükseliş eğiliminin devam ettiği bir ortamda yılın geri kalanında yine enflasyon temasıyla daha dengeli bir performans sergileyebilir. , elektrik maliyetleri, fiyat artışları ve enflasyon beklentileri son dönemde önemli ölçüde arttı. Bu süreçte hem maliye hem de para politikalarındaki değişim ve siyasi arenada ülkelerarası bağlantıda çizilen olumluluk, önümüzdeki dönemde yabancı girişlerinin devam edeceği beklentisini artırabilir.

Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu