Haber

Davutoğlu, Filistin Sorunu Konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Randevu İsteyeceğini Açıkladı: “Umarım herkese uzattığı el geçmişte bu konulara da değinir…

Haber: DİLAN KUTLU / Kamera: FURKAN ERDEM

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanlığını yürüten Brezilya’nın Türkiye Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia ile Filistin’i görüştü. Davutoğlu, “Bugün Sayın Erdoğan’dan da randevu isteyeceğim. İçeride her türlü görüşmeyi yapacağız. Konu Filistin ise, konu Kudüs ise, iç tartışmaların bitmesi gereken noktada olduğumuzu düşünüyoruz. Sayın Erdoğan’ın bugüne kadar uzattığı eli, Türkiye’de grubu olan ve bunu yapan herkese uzatacağını umuyorum, “Birlikte sorunlarla karşılaştığı bir devlet adamı ve siyasetçiyi de esirgemez.” söz konusu.

Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanı olarak görev yapan Brezilya’nın Türkiye Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia ile Ankara Büyükelçilik binasında Filistin konusunda bir araya geldi. Yaklaşık yarım saat süren toplantının ardından açıklama yapan Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu şunları söyledi:

“İnsanlık tarihinin en büyük katliamlarından biri çok yakınımızda, Filistin’de, Gazze’de yaşanıyor. Hemen her gün televizyonlarda çıkan görüntülerde ne yazık ki büyük bir üzüntü var. Çok küçük bir kareye sıkıştırılmış durumda. Yalova ilimizden daha küçük bir alanda 2,5 milyon insan su, elektrik ve gıdadan mahrum kalmış, hava bombardımanıyla tamamen tasfiye edilmek üzeredir.Bu hem uluslararası hukuk açısından hem de uluslararası hukuk açısından etnik bir katliamdır. Büyük bir savaş hatasıdır. Böyle bir dönemde büyük ülkeler başta Birleşmiş Milletler sistemi olmak üzere daimi üyedirler ve bu kanı durdurmaktan acizdirler. Özellikle son dönemde İsrail’e yapılan ziyaretlere baktığımızda büyük küresel İsrail’in sürdürdüğü bu vahşete destek vermek için bu açıklamalarla İsrail’i ziyaret eden ülkeler var.İsrail ordusu hiçbir insani değere saygı duymuyor.Aldığı bu destekle daha da ciddi suçlar işlemeye devam ediyor.

“Bay lula’ya gönderilen bir mektubu ilettim”

Türkiye Cumhuriyeti olarak yetkililer gerekli çalışmaları yürütüyor. Geçmişte sahip olduğumuz ilişkiler ağı ve bugün yapabileceklerimiz çerçevesinde bir girişim başlattık. Neden Brezilya, çünkü Brezilya şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Lideri ve ay sonuna kadar geçici lideri. Lider Lula (Brezilya Devlet Başkanı) Türkiye’nin büyük dostudur… Brezilya, tüm komşularıyla iyi ilişkileri olan, Birleşmiş Milletler dahil dünya diplomasisinde özel bir statüye sahip bir ülkedir. BM Güvenlik Konseyi Başkanı olması barış için bir şanstır. Kadim dostluğumuza ve birlikte zorlu bir süreçten geçmemize dayanarak Lula Bey’e hitaben bir mektup ilettim. Bundan sonra da uluslararası diplomatik alanda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Yarın Rusya Büyükelçisi ile görüşmelerimiz olacak ve bunu diğer ülkelerden de talep ettik. “Bu konuda kim adım atmayı düşünürse biz elimizdeki imkanlarla görüşümüzü ifade edeceğiz.”

Davutoğlu, “MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Filistin’e daveti nasıl değerlendirilmeli?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Temel olarak benim için çok değerli olan Sayın Bahçeli’ye bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Türkiye’de Filistin karşıtı, dezenformasyona dayalı bir atmosfer yaratılmaya çalışılıyor… İsrail her zaman insan haklarını ihlal ediyor. Bunun bir anda Türkiye’de İsrail yanlısı bir kampanyaya dönüşmesine karşı sesinizi çıkarmayın.” Böyle bir ortamda Sayın Bahçeli’nin yaptığı davet benim için değerliydi. Çünkü iktidara destek veren Cumhur İttifakı’nın önemli bir unsuru olarak Sayın Bahçeli’nin sesini yükseltirken, Sayın Erdoğan’ın toplumsal beklentilerin aksine daha sessiz bir tavır sergilemesi çok kıymetli. Ben de buna desteğimi ifade ettim. Sayın Bahçeli de dün bir teşekkür görüşmesi gerçekleştirdi. Kendisiyle telefonda istişarede bulunduk. Mümkün olursa önümüzdeki günlerde görüşürüz. Sayın Bahçeli ile karşılıklı birçok eleştirimiz oldu ama bugün çatışmaların unutulması gereken günler. Eğer ortada insani bir sorun varsa, aramızdaki siyasi farklılıkları unutabilmeliyiz.

“UMARIM SAYIN ERDOĞAN BİR DEVLET ADAMININ AÇIKTA HERKESE AÇTIĞI ELİ REDDETMEZ”

Buradan bir davet yapıyorum. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı önümüzdeki günlerde bakanlar düzeyinde yapılacak, Türkiye’nin de bakanlar düzeyinde katılması gerekiyor. Sayın Bahçeli’nin açıklaması bunların hepsini içeriyor. En azından ben böyle yorumluyorum. Ancak Türkiye’nin buna hazırlıklı olması gerekiyor. Eğer Çin donanması Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin limanına gelirse, Rus ya da İngiliz donanması gelirse Türkiye’nin acilen güvenlik açısından çok donanmalı, çok senaryolu bir plana girmesi gerekir. Bunu ifade etmek isterim. Bugün Sayın Erdoğan’dan randevu isteyeceğim. İçeride her türlü tartışmayı yapıyoruz. Konu Filistin ve Kudüs ise iç tartışmaların artık bitmesi gereken bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz. “Umarım Sayın Erdoğan, herkese uzattığı eli, Türkiye’de tavuk kümesi olan ve bu sıkıntılara daha önce göğüs gerdiği bir devlet adamı ve siyasetçiden esirgemez.”

“BUNU BAHÇELİ BAY’A TEKLİF EDECEĞİM”

Davutoğlu, Gazze’ye gönderilmek üzere TBMM’de heyet kurulması teklifinin hangi aşamada olduğu sorulduğunda şöyle konuştu:

“Bir an önce bir heyet oluşturulmalı. Bu heyette yer alan arkadaşlarımızın tamamı gönüllüdür. Buradan tüm siyasi liderleri kendi gruplarına talimat vermeye çağırıyorum. Özellikle Sayın Erdoğan’a… AK’siz bu karar alınamaz.” Parti grubu. Sayın Bahçeli’ye de bunu önereceğim, AK “Partiyi de ikna etmesi lazım. AK Parti karşı çıksa bile bu karar tüm partilerin ortak girişimiyle alınabilir. Bir heyetin buradan gitmesi, kahramanca konuşmalar yapması yeterli değil.”

“KILIÇDAROĞLU’NUN GENEL BAŞKANLA KONUŞMADAN BÖYLE BİR DAVET YAPACAĞINA İNANMIYORUM”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Altılı Masa’yı oluşturan partilerin il ve ilçe başkanlarıyla İstanbul’da toplantı yaptığı haberini hatırlatan Davutoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun konuşmadan böyle bir davet yapacağına inanmıyorum. Başkanımıza benimle böyle bir toplantı yapmadı. “Başkanımız ve ilçe başkanlarımız benim bilgim olmadan böyle bir toplantıya katılmazlar. Dolayısıyla bizim açımızdan böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu