Ekonomi

Antalya’da şiddetli yağışlar sonucu 1.948 dönüm tarım arazisinde hasar tespit edildi.

Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya’da şiddetli yağış nedeniyle 1.948 dönüm tarım arazisinde hasar tespit edildiğini söyledi.

Şahin, AFAD İl Müdürlüğü Afet Uyum Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

13 Şubat’ın ilk saatlerinde kent merkezinde şiddetli yağmur ve dolu yağışının meydana geldiğini hatırlatan Şahin, 3 ayda yağacak yağışın 24 saatte ve dar bir alana düştüğünü belirtti.

Kepez ve Muratpaşa ilçeleri başta olmak üzere bazı mahallelerde su baskını ve su baskınları yaşandığını belirten Şahin, “Bu selde maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetti. 3 vatandaşımız da yaralandı. Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralı 3 vatandaşımız da taburcu edildi. Durumları iyi.” dedi.

Şahin, yağmurun yağdığı ilk andan itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yakın takibiyle devletin tüm kaynaklarının seferber edildiğini anlattı.

“2 bin 687 noktada suyu tahliye ettik”

Kentte 2 bin 783 işçi, 442 araç, 442 motopomp, 7 tekne, 20 vidanjör ve 60 yağmurlama makinesinin çalıştığını kaydeden Şahin, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne mükerrer ihbarlar çıkarıldığında 3 bin 300’ün üzerinde ihbar geldiğini söyledi. .

Şahin, 2.687 mevkiye su tahliyesi yapıldığını ve bu işlemlerin dün akşam tamamlandığını belirterek, konut ve iş yerlerinde çamur birikmesine yönelik de ekipler oluşturduklarını belirtti.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kepez Devlet Hastanesi, Sema Muharrir Bölge Polikliniği ve Muratpaşa Nüfus Müdürlüğü’ndeki hasarların onarılarak hizmete devam edildiğini kaydeden Şahin, 120 okuldan sadece 3’ünde trafo kaynaklı sorunun devam ettiğini, Pazartesi günü çözülecek.

“Orta ve ağır hasarlı binalarda ikamet etmek mümkün değil”

Şahin, yağmur sırasında biriken suyun tahliye edilmesinin ardından alt geçitlerin trafiğe açıldığını ve tramvay hatlarının hizmet vermeye başladığını belirtti.

Hasar tespiti için 360 kişilik grupla sahada çalıştığını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

“Şu anda değerlendirmeleri neredeyse tamamladık. Yeni taleplerin değerlendirme sürecini de yarın öğle saatlerinde tamamlayacağımızı düşünüyorum. Hasar tespit çalışmalarını da yürütüyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerimiz, 78 binada hasar tespitleri yapıldı. Binalarımızdan 54’ü hasarsız, 15’i ise hafif hasarlı. 7’sinin orta, 2’sinin ise ağır hasarlı olduğu belirlendi. Orta ve ağır hasarlı binalarda ikamet etmek mümkün değildir. Bu binalarda 66 aile yaşıyor. Onları tahliye ediyoruz.”

Tahliye edilecek binalardaki vatandaşlar için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Karpuzkaldıran tesislerinin tahsis edildiğini belirten Şahin, diğer bölgelerdeki su baskınları nedeniyle talep eden 16 ailenin misafirhanelere yerleştirildiğini belirtti.

“Zararların tazmini için başvuracağız”

Yağışların ardından tarım alanlarında da hasarların meydana geldiğine işaret eden Vali Şahin, “Bizim tespitlerimize göre 1.343 dönümü kapalı, 605 dönümü açık olmak üzere 1.948 dönümlük alanda 299 üretici su baskını yaşadı. Aksu ve Kepez ilçelerinde 10 çiftçimizden 10’unun 7 büyükbaş, 70 koyun ve 70 tavuğu vardı. “210 arı kovanı imha edildi. Tespitlerimizin ardından zararın tazmini için Cumhurbaşkanlığı Emniyet İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuracağız.” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 20 milyon liralık acil AFAD fonunun gönderildiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

“Vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına 100 bin lira nakdi yardımda bulunduk. Sosyal yardım vakıflarımız ilk etapta 273 aileye 1 milyon 70 bin lira nakdi yardım, 86 kişiye ise giyim yardımı yaptı. Büyükşehir Belediyesi ise 1.600 lira yardımda bulundu. Kepez Belediyesi 349 aileye, Muratpaşa Belediyesi ise 1.000’e yakın aileye nakdi ve ayni yardımda bulundu. Tespitlerin ardından mal yardımlarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız aracılığıyla destek vereceğiz. Ayrıca KOSGEB de destek paketleri hazırlıyor. 13 Şubat’ta Antalya çok zor bir gece yaşadı. Ancak 2 gün içerisinde devletimizin tüm kaynakları seferber oldu. Bunu yaparak çok hızlı bir toparlanma yakaladık. İnşallah kısa sürede vatandaşlarımızın maddi kayıplarını ortadan kaldıracağız ve Antalya normal yaşam döngüsüne dönecek.”

baykanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu